zondag 25 november 2012

Pinterest gebruiken in het Onderwijs

Het nieuwe social media netwerk Pinterest wint snel aan populariteit in Nederland.Pinterest is een digitaal prikbord, je kunt hier plaatjes (pins) aan prikborden (pinboards) toevoegen. Deze kun je vervolgens weer delen met je vrienden en die kunnen je pins of pinboards op hun beurt weer liken. Zo kun je bijvoorbeeld een pinboard maken met als onderwerp je favoriete band, sportclub of vakantiebestemming. Hier voeg je foto's over deze onderwerpen toe, op deze manier kunnen gebruikers heel makkelijk foto's en afbeeldingen over deze onderwerpen vinden.

Flipping the Classroom

Pinterest is een zeer geschikte tool om flipping the classroom mee uit te voeren. Leraren kunnen bijvoorbeeld pinboards aanmaken met een bepaald onderwerp wat behandelt wordt in de les. Zoals bijvoorbeeld de Gouden Eeuw van Nederland. Leraren voegen foto's en afbeeldingen over dit onderwerp toe aan het bord en leerlingen kunnen vervolgens deze gaan analyseren voordat ze naar de volgende les gaan. 

Ook is het natuurlijk mogelijk om gemaakte producten door de klas zoals knutselwerkjes, gedichten, tekeningen etc. te kunnen bundelen in een online overzicht. Een soort van digitaal portfolio van de klas. op deze manier kunnen de leerlingen makkelijk bekijken wat iedereen heeft gemaakt en kunnen ze dit vervolgens weer delen met bijvoorbeeld hun ouders.

Pinterest kan ook worden gebruikt als een huiswerk opdracht. Als de leerlingen als opdracht wordt meegegeven; "Jullie moeten allemaal thuis 5 foto's van dieren die in het weiland leven op een pinboard zetten" vergroot je de betrokkenheid van de leerlingen bij het lesgeven en kunnen ze tijdens het uitvoeren van de opdracht al zien wat andere leerlingen hebben gepind.

Kijk hier bijvoorbeeld hoe Pinterest wordt gebruikt door groep 3 juf Linda om bovenstaande theorie├źn in praktijk te brengen.


Hoe te gebruiken?

Pinterest is zeer makkelijk in gebruik, je hoeft alleen maar de "Pin It" knop toe te voegen aan je browser. Dit doe je door binnen deze http://pinterest.com/about/goodies/ pagina de Pin It knop naar je favorietenbalk te slepen. Hierna verschijnt de "Pin it" knop in je browser en hoef je er alleen nog maar op te drukken als je een interessant plaatje tegenkomt. Hierna wordt dan gevraagd op welk pinboard je de pin wilt plaatsten en vervolgens staat deze erop. 
Steeds meer websites hebben de "Pin It" knop al standaard toegevoegd aan berichten waardoor een enkele klik op deze volstaat om te pinnen.


Infographic

Ook interessant om te bekijken is onderstaande infographic over het gebruik van Pinterest binnen en buiten het klaslokaal.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen